Ekopaaston pieniä tekoja

Tutustuin tänään Ekopaaston linkittämälle Pieniä tekoja -sivulle, jolle on listattu erilaisia vaihtoehtoja pienentää omaa hiilijalanjälkeen. Teot on jaettu asumiseen, ruokaan ja liikkumiseen.

Omalla kohdallani suurimmat säästöt on mahdollista saada asumisesta, sillä olen jo kasvissyöjä, syön pitkälti sesongin mukaan ja liikun julkisilla, pyörällä tai jalan. Toki näissäkin kategorioissa on vielä parantamisen varaa.

Pieniä tekoja -sivun mukaan rakennusten lämmitys aiheuttaa noin 30 % Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Yksittäisen kodin energiasta noin puolet kuluu lämmitykseen, ja yhden asteen lämpötilan pudotus säästää 5 % lämmitysenergiaa. Kaukolämpölämmitteisessä talossa päästöt vähenevät 300 kg vuodessa. Tässä siis minulle selvästi eniten tuloksia tuottava kohta.

Aion tämän vuoden ekopaaston aikana  laskea asunnon lämpötilan suositeltavaan 20-22 asteeseen. Nyt huoneesta riippuen lämpöä saattaa olla jopa 24 astetta eli pienempikin riittäisi. Kääntelin siis termostaatteja pienemmälle, ja toivottavasti huonelämpötila laskee jo tällä hienosäädöllä 2-3 astetta alhaisempiin lukemiin.

Toinen tavoite on parantaa asunnon energiatehokkuutta. Taloyhtiö on kitsastellut ikkunaremontin kanssa, ja niinpä vanhassa talossa kaikkien huoneiden ikkunat falskaavat enemmän tai vähemmän.  Niiden tiivistämiseen on kuitenkin olemassa suhteellisen helposti toteutettavia kotikonsteja, joilla saa tuloksia nopeasti.

Tarkistan myös sähkösopimuksen tilanteen. Käytössä on Ympäristöpenni-sähkö, mutta uusiutuvat energiamuodot eivät kata koko vuoden kulutusta. Aurinkopaneelit starttaavat vasta maaliskuussa, joten toivottavasti niiden kanssa sähköstämme kaikki tulee olemaan uusiutuvia energiamuotoja.

Viimeiseksi tulen jatkamaan paastoaikana tavaramäärän karsimista ja luopumaan minulle tarpeettomasta  tavarasta. Tavoitteena on löytää tavaroille joko uusi koti (kirpputorien tai lahjoitusten kautta) tai sitten kierrättää jätteet oikein.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s